Tarta i quiche – dania prosto z Francji

Home / Tarta i quiche – dania prosto z Francji

Tarta i quiche – dania prosto z Francji

16 listopada 2018 | Quiche, Tarta | Brak komentarzy

Miłośnicy pieczenia ciast na pewno spotkali się z przepisem na tartę. Potrzebna jest do niego specjalna foremka do tarty. Najczęściej spotykamy się z tartą na słodko, jednak można upiec ją też na słono. Będzie wtedy świetnym daniem na kolację lub lekki obiad. W internecie można znaleźć też przepisy na quiche (czyt. kisz). I tu pojawia się problem – czy nazwy tarta i quiche można używać zamiennie? Czy są to te same dania? Dzisiaj to wyjaśnimy.

Czym dokładnie jest tarta?

To danie, które składa się z ciasta oraz nadzienia. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Do tarty najczęściej wykorzystuje się ciasto kruche, potem francuskie lub drożdżowe. Do tart wytrawnych wykorzystuje się różne składniki, takie jak mięso, grzyby, warzywa czy różnego rodzaju sery.

Na słono…

Jakie kompozycje się sprawdzą? Możesz połączyć dynię z serem feta czy tuńczyka z suszonymi pomidorami i oliwkami. Tarta to doskonałe danie, kiedy musisz “wyczyścić” lodówkę z różnych składników. Nadzienie tarty może być połączone masą jajeczno-śmietanową, ale nie jest to obowiązek. Często tarty mają tylko kilka składników, co czyni jest niezwykle prostymi do wykonania.

…i na słodko

Tarty na słodko występują w naprawdę wielu wariantach. Spód tarty może być wypełniony masą budyniową waniliową, czekoladą lub karmelem. Na wierzch najczęściej trafiają świeże owoce, ale może to być też bita śmietana lub beza.

Quiche – lekkie, francuskie danie

Quiche to danie pochodzące północno-wschodniej Francji. Podstawą jest ciasto kruche lub francuskie. Nadzienie jest wytrawne i zawsze jest połączone masą jajeczno-śmietanową z przyprawami Tym właśnie różni się quiche od tarty. Quiche musi mieć masę ze śmietany i jajek!

Francuzi przepadają za quichem, do najpopularniejszego należy Quiche Lorraine, z boczkiem i serem Gruyère. Quiche jadany jest obiad lub kolacja, a nawet przekąska. Często podawany jest z dodatkiem sałaty. Quiche nigdy nie jest przygotowywany na słodko. Zawsze jest wytrawny!

Forma do tarty – niezbędna w kuchni

Do przygotowania tarty i quiche potrzebna jest specjalna forma do tarty. W przypadku dania takiego jak quiche (np. Quiche Lorraine) najlepiej sprawdzi się ceramiczna forma, która długo trzyma ciepło. Danie najlepiej jest serwować gorące, prosto z formy. Z kolei do tarty można wykorzystać dowolną formę.

Dobrze sprawdzi się metalowa lub silikonowa forma z wyjmowanym dnem. Pozwoli ona na zdjęcie formy, dzięki czemu danie będzie lepiej się prezentować. Dotyczy to szczególnie tart na słodko, które często są serwowane podczas spotkań czy przyjęć urodzinowych.

Wszystko jasne! Ciasto, które wypełnione jest masą jajeczno-śmietanową nazwiemy tartą lub quiche. Jednak ciasto nie zalane taką masą będzie tylko i wyłącznie tartą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *