Silikonowe formy do pieczenia – przegląd najciekawszych modeli

Home / Silikonowe formy do pieczenia – przegląd najciekawszych modeli

Nie da się ukryć, że silikonowe formy do pieczenia podbijają nasze serca. Mają wiele zalet, które doceni każdy kto regularnie piecze ciasta i ciasteczka. Silikonowe foremki występują w wielu modelach, bez problemu można wybrać dokładnie taki jaki potrzebujemy.

Silikonowe foremki – zalety

Jakie są główne zalety silikonowych foremek do pieczenia? Można używać ich zarówno do pieczenia, jak i do mrożenia. Są odporne na temperatury od 60°C do +230°C. Bez problemu można je używać w piekarniku, kuchence mikrofalowej czy w zamrażarce. Silikonowe foremki są bardzo elastyczne, dzięki czemu nie sprawiają problemów podczas przechowywania. Wystarczy je zwinąć i schować do szuflady lub do szafki.

Największą zaletą jest nieprzywierająca powierzchnia, która gwarantuje bezproblemowe wyjęcie ciasta z formy. Takie foremki bardzo łatwo można utrzymać w czystości. Bez problemu można je umyć, wystarczy ciepła woda i gąbka. Wybierając formę silikonową mamy też pewność, że nie pokryje się ona rdzą. Silikon po wyjęciu z piekarnika szybko stygnie, co jest zaletą zwłaszcza gdy pieczemy wspólnie z dziećmi.

 

Silikonowe formy do pieczenia – najpopularniejsze modele

Jakie silikonowe foremki są dostępne na rynku? Modeli jest całe mnóstwo, ja skupię się tutaj na kilku najpopularniejszych.

Forma na muffinki

Muffinki i babeczki to bardzo łatwe ciasta. Można przygotować je na podwieczorek czy na drugie śniadanie (np. w wersji słonej). Świetnie sprawdzą się też podczas dziecięcego przyjęcia urodzinowego. Silikonowe foremki do muffinek najczęściej są okrągłe, jest to ich klasyczna wersja. Niezwykle wygodne są formy na większą ilość babeczek, np. 6, 12 lub 18.

W sklepach dostępne są też silikonowe papilotki, które pozwalają na pieczenie pojedynczych sztuk. Foremki występują nie tylko w okrągłym kształcie – można znaleźć takie w kształcie serca, gwiazdek lub zwierząt. Takie silikonowe foremki do muffinek o ciekawym kształcie sprawdzą się szczególnie podczas pieczenia z dziećmi.

Keksówka

Silikonowa keksówka to niezwykle uniwersalna forma, którą warto mieć w swojej kuchni. Po pierwsze, możemy upiec w niej chleb domowej roboty. Po drugie, sprawdzi się do wszelkiego rodzaju ciast: do murzynka, do tradycyjnego keksu, do babki piaskowej. Możemy w niej upiec też drożdżową chałkę. Po trzecie, taka forma nadaje się do nietypowych wypieków takich jak warzywny pasztet.

Silikonowe korytko do pieczenia to opcja niezwykle wygodna i uniwersalna. Niektóre modele mają nawet szklane dno, co ułatwia wyjęcie wypieku z formy.

Forma na tartę

Forma do tarty także może być silikonowa. Jest to nowoczesne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Silikonowa forma na tartę jest odporna na wysokie i niskie temperatury, nie trzeba smarować jej tłuszczem lub wykładać papierem do pieczenia.

Utrzymanie jej w czystości jest niezwykle łatwe, podobnie jak przechowywanie. Gotowe ciasto można łatwo z niej wyjąć, szczególnie jeśli forma ma wyjmowane, szklane dno. Niezwykle ułatwia to serwowanie ciasta na stole.

Nie tylko do pieczenia!

Uniwersalność silikonowych foremek nie zna granic. Dzięki temu, że dobrze znoszą wysokie i niskie temperatury, można w nich przygotować kostki lodu, pralinki czy czekoladki! Foremka w drobne kształty, np. serduszka czy kwiatki doskonale sprawdzi się do fantazyjnych kostek lodu. Z kolei tradycyjne pralinki można przygotować w foremce o kwadratowych lub okrągłych kształtach.

To oczywiście nie wszystkie dostępne modele silikonowych foremek! W sklepach dostępne są te bardziej fantazyjne, np. w kształcie misia czy serca. Sprawdzą się one doskonale do ciast babkowych, biszkoptów czy tortów.

, , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *