Pieczenie ciast – jaką formę wybrać?

Home / Pieczenie ciast – jaką formę wybrać?

Pieczenie ciast – jaką formę wybrać?

24 listopada 2018 | Pieczenie ciast | Brak komentarzy

Osoby, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast często stoją przed trudnym wyborem.

Jaką formę do pieczenia ciast wybrać? Na rynku dostępnych jest tak wiele różnych foremek, że aż można dostać oczopląsu! Foremka do tarty, forma na babkę, okrągła forma na tort… Kwestia kształtu to tylko jeden aspekt! Trzeba zwrócić też uwagę na materiał, z którego formy są wykonane.

Tradycyjne metalowe blaszki

Do najpopularniejszych i szeroko dostępnych na rynku należą metalowe blachy do ciast. Występują w wielu różnych rozmiarach i kształtach, np. blacha na duże prostokątne ciasto. Takie formy powstają z cienkiej, srebrnej, ocynowanej blachy. Są szeroko dostępne i tanie.

Jednak formy te dosyć szybko zaczynają pokrywa się rdzą.

Aby tego uniknąć nie można ich myć w zmywarce, a po każdym pieczeniu blachę trzeba dokładnie umyć i wysuszyć. Ocynowane foremki trzeba wykładać papierem do pieczenia, dzięki czemu unikniemy rdzewienia.
Metalowa blaszka – wersja nierdzewna
Metalowe blachy występują też w wersji nierdzewnej. Są one nieco droższe od poprzedniczek, cięższe i solidniejsze. Takie formy często mają też powłokę nieprzywierającą, co znacznie podwyższa komfort pieczenia. Warto jednak i tak pamiętać o nasmarowaniu blachy tłuszczem przed pieczeniem. W takiej wersji świetnie sprawdzają się m.in. tortownice. Niestety, w przypadku metalowych form trzeba ograniczyć używanie ostrych akcesoriów. Powłoka jest podatna na zarysowania. Aby blacha długo służyła i była w dobrym stanie, warto używać miękko zakończone kuchenne akcesoria.


Ponadczasowe szkło

W swojej kuchennej kolekcji warto mieć szklane formy. Są one droższe od metalowych odpowiedników, ale wykazują się o wiele większą odpornością na uszkodzenia i uniwersalnością. Szklane formy są żaroodporne, gładkie i przezroczyste. W przeciwieństwie do blach metalowych, te szklane nie rdzewieją, nic z nich nie odpryskuje. Wszelkie zabrudzenia czy przypalone ciasto można bez problemu zmyć. Szklane formy można też myć w zmywarce, co dla wielu osób jest dużym ułatwieniem życia.

Nie da się ukryć, że szklane formy są też niezwykle uniwersalne. W foremce keksowej można upiec ciasto lub chleb, a w dużej formie można też upiec np. kurczaka. Zaletą jest też ich przezroczystość – dzięki temu, można obserwować czy ciasto jest już gotowe. Szklane formy sprawdzą się też u osób wrażliwych i alergików. Nie mają w swoim składzie silikonu, teflonu czy niklu, nie wchodzą też w reakcje z żywnością. Wśród wad wymienić można jedynie wyższą cenę oraz podatność na upadki z wysokości.

Formy ceramiczne – trwałość i jakość

Ceramiczne blaszki do pieczenia sprawdzą się głównie w przypadku niskich ciast. Takie formy dłużej trzymają ciepło, ciasta trudniej przypalić, a ich czyszczenie jest niezwykle łatwe. Sporą zaletą jest ich piękny wygląd. Występują w szerokiej gamie kolorystycznej, ze wzorami lub bez.

Ceramiczna foremka do tarty sprawdzi się podczas pieczenia i podczas serwowania dania na stole. Takie formy są niezwykle trwałe, co jednak idzie w parze z wyższa ceną. Największy mankament to możliwość uszkodzenia formy jeśli spadnie nam z wysokości. Trzeba na to uważać!
Silikonowa forma – wygodna i elastyczna
Na koniec zostawiłam foremki silikonowe, które mają swoich zwolenników i przeciwników. W takich foremkach najlepiej piecze się ciasta babkowe. Im wilgotniejsze ciasto, tym trudniej wyjąć je z foremki. Silikonowe foremki są elastyczne, można je przechowywać zwinięte, co pozwala na zaoszczędzenie miejsca. Ciasto do nich nie przywiera.

Foremki te występują w wielu wzorach – od tradycyjnej formy na tartę, po foremki tematyczne, np. w kształcie choinki czy baranka. Warto pamiętać, aby ciasta nie kroić w formie! Ostre narzędzia mogą przeciąć silikon i forma będzie właściwie do wyrzucenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *