Francuskie słodkości warte grzechu

Home / Francuskie słodkości warte grzechu

Francuskie słodkości warte grzechu

9 listopada 2018 | Croissanty | Brak komentarzy

Kuchni francuskiej nie trzeba nikomu przedstawiać. Nie tylko cudowne zabytki przyciągają turystów do Francji, ale też niezwykle apetyczna kuchnia. Wizyta w Paryżu nie może obyć się bez wizyty w bistro i spróbowaniu lokalnych przysmaków. Po obiedzie warto zajrzeć do francuskiej cukierni. Francuzi tworzenie pysznych wypieków wznieśli na najwyższy poziom. Wszystkie słodkości znad Sekwany są warte grzechu!

Croissanty – pyszne i maślane

Francuskie słodycze cieszą oko, ale nie należą do dietetycznych. Najsłynniejszym wypiekiem jest croissant, czyli rogalik z ciasta francuskiego. Te dostępne we francuskich piekarniach są niezwykle delikatne, z wieloma warstwami ciasta. Nie można ich w ogóle porównać do tych dostępnych w naszych sklepach. Warto spróbować też ciastek z nadzieniem czekoladowym lub jabłkowym. Niezwykle apetyczna jest też francuska wersja drożdżówki, jednak z ciasta francuskiego i w kształcie ślimaka. Nadzienie stanowi krem migdałowy.

Makaroniki – wszystkie kolory tęczy

Makaroniki, obok croissantów, należą do najsłynniejszych francuskich słodkości. Kolorowe ciasteczka często widnieją też na zdjęciach ze stolicy Francji. Makaroniki mają krótką listę składników. Wykonane są z białek jaj, mielonych migdałów i cukru. Do tego dochodzą barwniki i nadzienie. Niech was nie zmyli krótka lista składników! Makaroniki są dość skomplikowane w wykonaniu i często ich pieczenie w domu kończy się porażką. Dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest spróbowanie ich właśnie we Francji. Z powodzeniem makaroniki można też przywieźć jako pamiątkę.

Tarty – doskonałe na lekki deser

Tarty francuskie w wersji słodkiej to kolejna propozycja warta spróbowania. Tarta należy akurat do tego rodzaju słodkości, które z łatwością można przygotować samemu w domu. Potrzebna jest tylko specjalna forma na tartę. Podpieczony kruchy spód wypełnia się nadzieniem. Może to być masa z serka mascarpone, z bitej śmietany lub z budyniu. Wierzch tarty ozdabia się owocami. Francuzi przepadają za tartą cytrynową i jabłkową.

Naleśniki – typowa, francuska przekąska

Degustacja wyjątkowych naleśników to punkt obowiązkowy wizyty we Francji. Francuskie crepes, czyli naleśniki, są cieniutkie i niezwykle aromatyczne. Można spróbować ich w wielu kombinacjach smakowych. Standardową wersją jest ta z popularnym kremem orzechowo-kakaowym. Warto spróbować też tradycyjnych “crepes Suzette” – naleśników z syropem pomarańczowym, które pod koniec są polewane brandy i podpalane!

Eklerki – boska lekkość

We francuskich cukierniach wzrok przyciągają nie tylko makaroniki, ale też eklerki. Różnią się one jednak od tych dostępnych w naszych rodzimych cukierniach. Francuskie eklerki są niezwykle lekkie i występują w szerokiej gamie smaków. Są też niezwykle kolorowe – bogactwo polew i ozdób zachwyca!

 

Francja jest zdecydowanie warta spróbowania – zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *