Forma do tarty – jaki model wybrać?

Home / Forma do tarty – jaki model wybrać?

Forma do tarty – jaki model wybrać?

28 listopada 2018 | Ciasto, Forma do tarty | Brak komentarzy

Tarta to pyszne ciasto, którego przygotowanie jest niezwykle łatwe!

Potrzebna jest tylko odpowiednia forma do tarty, która pozwala na uzyskanie charakterystycznego brzegu. Każda osoba, która lubi piec stanie w końcu przed wyborem: jaką formę do tarty wybrać? Wybór jest bardzo szeroki, warto się na nim zastanowić! W sklepach dostępne są formy ceramiczne, szklane, silikonowe czy metalowe.

Najprostszy wybór – metalowa forma

Metalowa forma do tarty to jedno z najtańszych rozwiązań. Formy są aluminiowe lub ocynkowane, w zależności od modelu mogą też być pokryte warstwą “non-stick”, która zapobiega przywieraniu. Największymi zaletami jest ich lekkość i wygoda w użytkowaniu. Ciasto upieczone w metalowej formie jest doskonale dopieczone i chrupiące. Niestety, przy użytkowaniu takiej formy trzeba uważać na krojenie ciasta ostrym narzędziem. Mogą one uszkodzić powierzchnię formy.

Formy metalowe są też podatniejsze na rdzę, dlatego trzeba o nie wyjątkowo dbać, aby długo nam służyły i uważać na nadzienia z kwaśnych owoców. Brzeg metalowej formy jest zazwyczaj mocno karbowany. Nie zawsze można formę wyłożyć papierem do pieczenia, zwłaszcza jeśli zależy nam na pięknym brzegu. W takiej sytuacji formę trzeba bardzo dokładnie wysmarować masłem lub innym tłuszczem. Da nam to pewność, że ciasto nie będzie przywierać do formy.

Świetnym rozwiązaniem jest metalowa forma do tarty z wyjmowanym dnem. Dzięki temu tarta będzie się doskonale prezentować!

Ceramiczna forma do tarty – elegancki wybór

Ceramiczne formy bardzo ładnie się prezentują i łatwo utrzymać je w czystości. Bez problemu można z nich zmyć przypieczone ciasto czy nadzienie. Tartę można bez obaw pokroić w formie – nie musimy martwić się o porysowanie powierzchni, jak w przypadku formy metalowej. Ceramiczne formy są bardzo odporne, oczywiście poza upadkami z wysokości. Ceramiczna forma na tartę bardzo elegancko się prezentuje, dzięki czemu można od razu po wyjęciu z pieca postawić ją na stół.

Szklana forma – dla ciekawskich

Podobne zalety mają szklane formy – niezwykle łatwo można utrzymać je w czystości. Ich przezroczystość sprawia, że można na bieżąco śledzić stopień wypieczenia ciasta. Szklane i ceramiczne formy wolniej się nagrzewają, jednak dłużej trzymają ciepło. Tarta upieczona w takiej formie będzie dłużej ciepła. Szklane formy są odporne na wiele czynników, na zarysowania, na zabrudzenia. Warto jednak uważać na upadki z wysokości, formy mogą bowiem się ukruszyć lub zbić.

Silikonowa forma – uniwersalny wybór

Silikonowe formy do tart mają praktycznie same zalety. Nie tłuką się, ciasto do nich nie przywiera, są wytrzymałe na wysokie i niskie temperatury. Takie formy bardzo łatwo można utrzymać w czystości. Przed pieczeniem nie trzeba ich dodatkowo smarować tłuszczem, co tylko ułatwia zachowanie czystości. W przypadku silikonowej formy trzeba uważać na ostre narzędzia – formę można łatwo uszkodzić. Silikonowa forma to jedna z droższych opcji, jednak jest zdecydowanie najwygodniejsza i trwała.

Wybór form do tarty jest niezwykle szeroki, tego nie da się ukryć. Każdy rodzaj ma swoje zalety – formy są funkcjonalne, długotrwałe i estetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *