Domowe lody – idealne na upał!

Home / Domowe lody – idealne na upał!

Domowe lody – idealne na upał!

25 października 2018 | Lody | Brak komentarzy

Lato zawsze mija nam pod znakiem lodów. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest kupno lodów w sklepie. Można wybrać się też do lodziarni. Jak grzyby po deszczu wyrastają miejsca, które oferują lody wykonane metodami tradycyjnymi i przy użyciu naturalnych składników. Takie lody faktycznie smakują o wiele lepiej od tych z pudełka. Można jednak pójść o krok dalej i lody przygotować samemu w domu. To wcale nie jest takie skomplikowane!

Domowe lody – same zalety!

Zalet domowych lodów jest bardzo wiele. Największą jest oczywiście wiedza na temat wszystkich składników. Lody w pudełkach pełne są cukru, barwników i konserwantów. Ich data ważności jest też często niezwykle długa. Tymczasem lody naturalne mają krótką datę ważności, nie powinny leżeć w zamrażarce przez kilka miesięcy. Domowe lody można wykonać w wersji tradycyjnej, z żółtkami jaj i śmietaną kremówką. Takie lody są niezwykle delikatne i mają wyjątkowy smak. Wersje odchudzone są równie pyszne. Wystarczy nie dodawać jajek, śmietanę można zastąpić jogurtem. Owocowe sorbety są niskokaloryczne, nadają się dla osób, które dbają o linię.

Maszynka do lodów

Domowe lody są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Można wykorzystać do tego specjalną maszynkę do lodów. Maszynka posiada wkład mrożący, który przed robieniem lodów musi kilka godzin spędzić w zamrażarce. Istotną rolę odgrywa załączone do maszyny mieszadło, które uniemożliwia tworzenie się kryształków lodu. Wkład mrozi masę, a mieszadło powoduje, że lody mają niezwykle kremową konsystencję. Takie lody przechowywane w lodówce nie zamieniają się w twardą bryłę. W maszynce do lodów można z powodzeniem przygotować sorbety, lody na bazie śmietany, jogurtu czy mleka zagęszczonego.

Lody bez maszynki

Przygotowanie lodów bez użycia maszynki jest nieco bardziej czasochłonne, ale możliwe! Lodową masę wystarczyć przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. W regularnych odstępach czasu trzeba lody wyjmować i mieszać je mikserem. To sprawi, że lody będą napowietrzone – delikatne i puszyste, a nie zamieniają się w zbitą, twardą bryłę.

Domowe lody na patyku

Najłatwiejszym sposobem na domowe lody jest przygotowanie masy i przełożenie jej do specjalnych foremek. Otrzymamy w ten sposób lody na patyku, które zachwycą nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Takie lody można zrobić nawet z samych zmiksowanych owoców! Wystarczy dodać do nich niewielką ilość miodu lub cukru i soku z cytryny. Świetne są też lody na bazie jogurtu, do których dodaje się drobne owoce jak borówki lub jagody w całości. Z domowymi lodami można dowolnie eksperymentować – zmieniać dodane owoce, zastąpić cukier ksylitolem, dodać odrobinę mleka skondensowanego.

Domowe lody – idealne towarzystwo!

Domowe lody są świetnym rozwiązaniem na dziecięce urodziny. Wystarczy dosłownie chwila, aby je przygotować. Lody sprawdzą się też na co dzień, gdy męczą nas upały. Można jeść je samodzielnie lub jako dodatek do deserów. Domowe lody mogą stanowić świetny dodatek do ciast, np. do szarlotki lub do tarty. Wystarczy forma na tartę, upieczenie ciasta jest banalnie proste. Towarzystwo lodów będzie niesamowitym połączeniem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *